PRIMA PAGINA
   DOMENII DE PRACTICA
   INDUSTRII
   AVOCATI
   CLIENTI
   PUBLICATII
   CONTACT
----------------------------
Arhiva
Revista Cargo & Bus
Articol WebPR
Zece sfaturi>
Studii de caz

 

Arhiva publicatii

Zece sfaturi pentru incheierea unui contract important

I. Contractele importante ce nu se incadreaza in activitatea curenta a firmei - insuficienta atentie acordata studiului acestuia de comercianti.

Desigur ca nu in fiecare zi incheiem contracte importante. Nu in fiecare zi incheiem un contract de imprumut cu banca, luam in leasing un autovehicul ori un utilaj pe firma sau construim o cladire ce ne va servi ca sediu social. Fiind contracte cu valoare mare acestea imbraca forma scrisa si nu o data sunt insotite de garantii substantiale.

In sfera unor astfel de contracte se incadreaza contractul de imprumut bancar, contractul de leasing, contractul de asigurare, contractul de antrepriza, contractul de inchiriere spatii comerciale si nu in ultimul rand contractul de vanzare actiuni ori de vanzare a afacerii insesi.

Fata de valoarea lor mare care le deosebeste de contractele uzuale ne-am putea astepta la o atentie marita la semnarea acestora din partea celui care se obliga fie ca poarta numele de imprumutat, locatar, asigurat, vanzator ori beneficiar.

Ne-am putea astepta ca aceste contracte sa fie citite de avocati specializati iar in lipsa, macar sa fie studiate de conducerea societatii comerciale.

In realitate, in mod paradoxal, multi dintre cei care vor semna indatorarea lor pe termen lung trateaza incheierea contractului cu o indiferenta care foarte adesea se va razbuna, aducandu-le mari neplaceri.

Veti fi surprinsi sa constatati cat de putini sunt oamenii de afaceri care acorda importanta cuvenita studierii corespunzatoare a contractelor ce nu se incadreaza in obiectul lor de activitate, cand contractele poarta nume elaborate gen contract de leasing, au zeci de pagini si sunt intocmite dupa toate regulile artei de avocati specializati.

In realitate tocmai acestea sunt tot atatea motive de maximizare a atentiei. Un contract complex este un contract stufos iar printre atatea prevederi pot fi lasate (desigur neintentionat) si anumite clauze deosebit de impovaratoare (intamplator doar pentru cel care primeste contractul la studiu in vederea semnarii, niciodata pentru cel care a intocmit contractul).

O posibila explicatie este noutatea tipului de contract ce urmeaza a fi semnat si care nu se incadreaza intre contractele semnate in activitatea curenta a societatii comerciale respective. O firma de mobilier semneaza in fiecare zi contracte de vanzare mobila ori cumparare de materie prima. Cand ia un autovehicul ori un utilaj in leasing se afla in fata unui contract diferit de cele cunoscute si ale carui resorturi intime ii sunt necunoscute in detaliu.

Desi reactia normala a conducerii societatii ar fi de ATENTIE MARITA ca in orice situatie noua in realitate putini sunt cei care vor semna dupa un studiu aprofundat,majoritatea necitind contractul cu atentia cuvenita. Iar daca totusi va duce citirea cu atentie a contractului pana la capat si va identifica clauze pagubitoare, el nu va insista in vederea modificarii acestora fiind covarsit de renumele firmei respective si linistit de functionarii respectivei institutii.

Iar consecintele nu vor intazia sa apara. La un contract de leasing, spre exemplu, sa zicem ca utilajul ori autovehiculul nu este livrat corespunzator de catre furnizor. Daca intreprinzatorul nu a prevazut aceasta situatie aparandu-se prin inserarea unor clauze in contract el va fi obligat sa plateasca finantatorului rata de leasing chiar daca utilajul nu a fost livrat. Va plati astfel folosinta bunului fara ca acesta sa fie folosit. Si este doar un exemplu de situatie neplacuta, este numai un exemplu de contract.

Pentru a preveni prejudicierea intereselor comerciantilor am considerat a fi utile urmatoarele sfaturi care trebuie urmate in mod necesar la incheierea oricarui contract.

II. Sfaturi pentru incheierea contractelor importante

1. Verificati bonitatea si seriozitatea partenerului de contract. Un minimum de informatii il veti gasi pe siteul MINISTERULUI FINANTELOR www.mfinante.ro, sectiunea "persoane juridice". Alte informatii puteti gasi la Oficiul teritorial al Registrului Comertului (date despre starea firmei, date despre administratori).

2. Cititi tot textul contractului propus spre semnare ,chiar si paragrafele scrise cu caractere mai mici decat restul contractului. Reveniti si recititi paragrafele la care fac referire trimiterile din contract. De asemenea cititi cu atentie anexele:multe din clauzele importante ale contractului sunt cuprinse in anexe.

3. Cautati sa intelegeti exact ceea ce a vrut sa spuna autorul contractului. In caz ca nu reusiti dvs insiva acest lucru cereti reformularea textului. Nu cereti explicatii de la autorii draftului si mai ales nu va multumiti cu explicatii verbale. In caz de litigiu veti constata ca explicatiile verbale au avut darul sa va multumeasca doar pe dumneavoastra, nu si instanta de judecata.

4. Cautati sa intelegeti termenii de specialitate. Acestia sunt de doua feluri:
a) termeni juridici intalniti in toate contractele (cum sunt, de exemplu: rezilierea, rezolutiunea, clauza penala, pactul comisoriu);
b) termeni de specialitate aferenti tipului respectiv de contract: bancar, leasing, asigurare, construire, etc.

5. Solicitati un termen pentru studiul contractului. Nu va lasati intimidati de invocarea urgentei de catre partenerul de contract. Desigur ca bona fides praesumitur dar trebuie sa stiti exact la ce va obligati.

6. Nu semnati niciodata un contract insuficient studiat indiferent de importanta si buna reputatie de care se bucura firma respectiva.

7. Dupa ce ati terminat etapa studiului contractului adresati-va partenerului de contract (celui care v-a propus contractul), in scris cu propriile dumneavoastra propuneri. Acestea sunt:
-de lamurire,clarificare,ceea ce presupune in majoritatea cazurilor reformularea textului.
-de modificare,acolo unde considerati propunerile contractuale inacceptabile
-de completare cu mentionarea propriilor dumneavoastra interese.

8. La propunerile dumneavoastra trebuie sa vi se raspunda in scris iar propunerile acceptate trebuie mentionate in contract. Noua forma de contract este in sfarsit un contract negociat care va reprezenta vointa si interesele dumneavoastra.

9. Cautati sa negociati daca propunerile dvs nu sunt acceptate. In cazul refuzului fiti pregatit cu solutii alternative.

10. Nu semnati clauze privind plati in avans negarantate. Orice partener serios de contract important va oferi garantii suficiente pentru platile primite in avans.

Avocat Constantin Patraulea



 

CONTACT INFO

CABINET DE AVOCAT CONSTANTIN PATRAULEA

Avocat Constantin Patraulea

tel: +40 21/312 88 93;
fax: +40 21/312 88 94;
mobil: +40 723/28 21 29.

e-mail: office@costinpatraulea.ro

 

SONDAJ

Sunteti de acord cu initierea unui proiect de lege privind agravarea raspunderii pentru datoriile comerciale contractate cu rea credinta?


Dumneavoastra sunteti:


vezi rezultatele

 

     

 

www.costinpatraulea.ro Web analytics